انشعاب در جیش العدل و «اعلام موجودیت جنبش جیش النصر ایران به رهبری عبدالرئوف ریگی»

دیروز دوشنبه ٢٩ اردیبهشت ١٣٩٣ عبدالرئوف ریگی که سخن‌گوی جیش العدل و مذاکره کننده اصلی در رابطه با آزادی چهار سرباز بود، به همراه تنی چند از یاران خود در بیانیه‌ای کناره‌گیری خود از جیش العدل و تشکیل سازمان جدیدی بنام جنبش جیش النصر ایران را اعلام نمود.

پس از گروگان‌گیری پنج سرباز توسط جیش العدل در منطقه جکیگور بلوچستان و اعدام گروهبان جمشید دانایی فر،توسط این گروه، آن هم در زمانی که عبدالرئوف ریگی سخن‌گوی جیش العدل در حال مذاکره و رایزنی با نمایندگان علمای اهل سنت و معتمدین محلی برای آزادی گروگان ها بود، و اعلام ناخرسندی عبدالرئوف ریگی از آن اعدام نابهنگام حاکی از شکاف عمیقی بود که در بین رهبران جیش العدل بوجود آمده بود. بحران گروگان‌گیری و آزادی چهار سرباز و اعدام یک تن از آنان شکاف عمیق مبارزاتی و راهبردی بین دو طیف عمده بلوچ در جیش العدل را نمایان ساخت. این دو طیف علاوه بر هویت طایفه‌ای و خاستگاه جغرافیایی آن‌ها (گروه سرحدی‌ها از شمال بلوچستان از یک سو، و گروه سربازی‌ها و مکرانی‌ها از جنوب بلوچستان از سوی دیگر)، در مورد شیوه مبارزه نیز با یک‌دیگر اختلاف نظر داشتند.

صلاح‌الدین فاروقی رهبر جیش ‌العدل که اصالتن از منطقه راسک و سرباز می‌باشد، در اولین بیانیه خود بر سوق دادن جنگ فرقه‌ای از سوریه به داخل خاک ایران و جهاد سراسری اهل سنت بر علیه «نفوذ شیعه» در منطقه تاکید کرده بود. در حالی که جنداله در گذشته و بسیاری از بازماندگان گروه جنداله از جمله عبدالرئوف ریگی (برادر عبدالمالک ریگی) ظاهرنبر روی حقوق اهل سنت ایران و مردم بلوچ، بدون ذکر مناقشات منطقه‌ای و تداخل جبهه‌های دیگر، تاکید داشتند. در نتیجه علاوه بر شعار مبارزاتی و ارایه نظرات مذهبی، این دو گروه در شیوه عمل‌کرد نیز اختلاف دارند.

امروز دوشنبه ٢٩ اردیبهشت ١٣٩٣ عبدالرئوف ریگی که سخن‌گوی جیش العدل و مذاکره کننده اصلی در رابطه با آزادی چهار سرباز بود، به همراه تنی چند از یاران خود در بیانیه‌ای کناره‌گیری خود از جیش العدل و تشکیل سازمان جدیدی بنام جنبش جیش النصر ایران را اعلام نمود.

در این بیانیه آمده است بدینوسیله جنبش دفاعی جیش النصر به صورت رسمی فعالیت‌های خود در بخش‌های نظامی ، سیاسی و فرهنگی را آغاز نموده. بیانیه می‌افزاید: «جیش النصر یک جنبش اسلامی است که معتقد به ارزش‌های اسلامی از جمله جهاد یا به عبارتی جنگ مسلحانه بر علیه نظام جمهوری اسلامی است و در مقاومت خود را متعهد به پاسداری از ارزش‌های اسلامی می‌داند و بر اعتدال و میانه روی و امت وسط تاکید دارد». عبدالرئوف ریگی نیز به عنوان رهبر جیش النصر ایران معرفی شده است. عبدالستار دوشوکی مدیر مرکز مطالعات بلوچستان معتقد است که این شکاف و جدایی بعد از اعدام گروهبان بی‌گناه جمشید دانایی فر اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسید، چون عبدالرئوف ریگی در حال گفت‌وگو با واسطه‌ها بود، اما عناصر افراطی‌تر بدون هماهنگی و حتا آگاهی عبدالرئوف ریگی دانایی فر را اعدام کردند.

دوشوکی می‌افزاید که هنوز معلوم نیست رابطه و مناسبات جنبش جیش النصر ایران به رهبری عبدالرئوف ریگی با جنبش جیش العدل به رهبری صلاح‌الدین فاروقی چگونه خواهد بود؟ اما دوشوکی احتمال کپی‌برداری از جبهة النصره سوریه توسط جیش النصر ایران و کپی‌برداری جیش العدل از «داعش» در سوریه را ، و تقابل نظامی بین این دو گروه در منطقه را بسیار بعید می‌داند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا